f fffffffff friki.cat
Aquest és un bloc friki
Què és un FrikiBLOC?
Aquesta, suposo, és una de les preguntes que es farà molta gent quan sent aquesta paraula.

Un FrikiBLOC, simplement és un sistema de gestió de blocs personals. Si no saps que és un bloc, pots informar-te aquí: http://ca.wikipedia.org/wiki/Bloc.

Com que de sistemes gestors de blocs, n'hi ha molts enumeraré les característiques.

Quina és la principal característica?
És estàtic.

Que vol dir que sigui un bloc estàtic?
Doncs que la plana web no es genera cada vegada que un visitant accedeix a la web (com és habitual als altres sistemes de gestió de blocs), queda desada al servidor eliminant així la necessitat de reconsultar a la base de dades i, per això, augmentant la velocitat de càrrega.

Ser estàtic també incrementa la seguretat. Encara que sobre seguretat s'hen pot parlar moltíssim, en general s'accepta que un bloc 100% estàtic és segur. FrikiBLOC NO és 100% estàtic, ja que permet l'enviament de comentaris per part dels visitants.

Qué es pot fer amb aquest sistema gestor?
Els visitants es poden trobar amb gairebé totes les possibilitats que donen els altres blocs: notícies, comentaris, navegació per les notícies segons la categoria o bé la data, subscripcions RSS2, enllaços a altres blocs i planes web, artícles com aquest... Bàsicament és tot el que es necessita :-)

L'autor del bloc té una àrea d'administració a partir de la qual pot afegir notícies, artícles, categories, enllaços, blocs laterals... i també pot eliminar i modificar tots els continguts (també els comentaris dels visitants).

Qué NO es pot fer?
Es pot fer tot, però hi ha algunes coses que encara s'han d'implementar, com per exemple els pingbacks i trackbacks.
També hi ha algunes coses a millorar, com per exemple l'àrea d'administració.

I per qué existeix FrikiBLOC?
Doncs va ser una decisió gairebé espontània. A vegades, als informàtics, ens venen uns impulsos incontrolables i ens hem de posar a picar codi. La cridada del codi ens passa a tots, més tart o més d'hora. ;-P

Puc tenir un bloc com aquest?
És clar! He escrit tot això per intentar convèncer a algú més.
Hi ha vàries formes d'aconseguir-ho. Una d'elles és parlar amb mi mateix i demanar-me que t'activi un bloc al nostre servidor. L'altra és descarregar-te el codi i instalar-lo al teu servidor (o demanar a algú que ho faci).

I on està el codi? I si una cosa no m'agrada la puc modificar?
Aquí: http://friki.org/descarregues/frikibloc.
Modificar-lo només depén de les teves hablilitats (o les dels teus companys). Tot el codi que t'has descarregat és lliure, això vol dir que pots emprar-lo pel que vulguis, estudiar-lo i adaptar-lo a les teves necessitats, distribuir-lo a qui desitgis i, si vols, publicar-ne les millores que en facis. Jo no poso cap impediment. Això és programari lliure, sota llicència GPL.

També el puc vendre?
No, no pots.
Bé, rectifico, jo no he pogut, fins el moment d'escriure això. Si tu aconsegueixes vendre'l n'estaré molt content, i si m'hen dones una part dels beneficis, millor encara }!¬)

I puc demanar-te ajuda?
Sí, i tant!
El meu mail està al bloc.

I puc ...?
No ho sé, segurament sí, o pot ser no.
No n'estic completament segur.

I podries afegir una nova característica per a ...?
Sí, crec que sí. M'ajudes a fer-ho?

Si encara queden més dubtes, necessitau ajuda o simplement voleu enviar spam, vos podeu dirigir a en Ximai http://ximai.no-ip.org.
Articles
Categories
Efemerides
Ja fa un any...
Arxius
Enllaços
Comentaris
  • S'han fet 423 comentaris
Sindicacions
rss2RSS2 a les noticies
rss2RSS2 als comentaris
Darrera Actualització
  • 1:34 20/2/2018
Contacte

Antoni Villalonga i Noceras

Ensaïmada

Validadors

Valid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS!

[Valid RSS]

Powered by FrikiBLOC. Els gràfics els ha fet en Peter, gràcies! Darrera actualització: 1:34 20/2/2018